LOCOPIAS Handleiding Zeeschepen  2024
Beladingssoftware
Schades
module_icon_damages_nl.png
Voor alle beladingstoestanden kunnen lekstabiliteitsberekeningen worden uitgevoerd. Alle verplichte (vooraf gedefinieerde) schadegevallen kunnen worden gecontroleerd aan de hand van de relevante criteria. Bovendien kunnen aanvullende schadegevallen worden gedefinieerd en berekend, bijvoorbeeld om te worden gebruikt in geval van een werkelijke schade.
Een schadegeval bestaat uit een serie waterdichte compartimenten. Bij lekberekeningen zal de oorspronkelijke inhoud van een beschadigde tank worden vervangen door zeewater, tot aan het niveau van het buitenwater voor elke berekende hellings- en trimhoek. Als de [Damages] module beschikbaar is, is er een subvenster met de naam “Direct damage stability” aanwezig in het hoofdvenster en een [Schades] knop is aanwezig bij de andere moduleknoppen. Klik op de [Bereken lekstabiliteit]-knop in het [Hoofdscherm] om alle verplichte lekgevallen te berekenen. Na de berekening (die enige tijd kan duren) staat in het “Directe lekstabiliteit” venster vermeld of de beladingstoestand al dan niet voldoet aan de toepasselijke lekstabiliteitscriteria.

Het schadegevallendefinitievenster

Met de [Schades] knoop uit het hoofdvenster verschijnt het schadegevallendefinitievenster, waarvan een voorbeeld hieronder is weergegeven:

damage_module_en.png
Schadegevallendefinitievenster.
1 Menubalk
Basisfuncties zijn toegankelijk door middel van de menubalk.
2 Moduleknoppen
Deze knoppen navigeren naar een andere module, of terug naar het hoofdvenster.
3 Schadegevallenlijst
Dit venster geeft alle schadegevallen weer, welke gevallen zijn geselecteerd voor berekening en welke voorgeschreven schadegevallen zijn.
4 Doorsnedevensters
Geeft dwarsdoorsnede, horizontale en verticale doorsnede weer. Weergaven en doorsneden veranderen met geselecteerde tank(s); doorsneden worden door het zwaartepunt van het geselecteerde schadegeval gesneden.
5 Statusbalk
Beweeg uw muis over een compartiment om informatie te lezen in de statusbalk.

Algemene benadering

  1. Beoordeling vooraf gedefinieerde schadegevallen. De vooraf gedefinieerde en voorgeschreven schadegevallen moeten alle voldoen aan de criteria en kunnen niet worden bewerkt. Ze kunnen echter wel worden bekeken en geselecteerd voor de uitvoer. Desgewenst kan een kopie van een schadegeval wel worden bewerkt.
  2. Definitie schadegevallen. U kunt nieuwe schadegevallen aanmaken door de compartimenten via de instellingen te laten vollopen.
  3. Selectie schadegevallen. Om de beladingstoestand(en) te testen op naleving van de regelgeving, moeten alle vooraf gedefinieerde voorgeschreven schadegevallen worden berekend.
  4. Afdrukuitvoer. Klik op de [Check] knop op het [Hoofdscherm] om lekstabiliteitsuitvoer af te drukken.

Beoordeling vooraf gedefinieerde schadegevallen

In de [Schadegevallen]-lijst 3 worden alle schadegevallen vermeld. De vooraf gedefinieerde, voorgeschreven schadegevallen worden in het blauw weergegeven en zijn gemarkeerd as 'verplicht'. Ook wordt in de vierde kolom aangeduid of een schadegeval voorgeschreven (verplicht) is. De doorsneden 4 tonen alle compartimenten, waarbij de volgelopen compartimenten blauwachtig zijn gekleurd, en de niet volgelopen compartimenten groenachtig. Voor een alfanumerieke lijst van volgelopen compartimenten kan er dubbel worden geklikt op het schadegeval in de lijst van 3 (of aangeraakt met de <Enter>), waardoor een pop-upmenu, zoals hieronder afgebeeld, wordt aangeroepen.

damages_flooded_compartments_nl.png
Alfanumerieke lijst van volgelopen compartimenten per schadegeval.

Definitie schadegevallen

Door te klikken op [New] of [Insert] in de menubalk wordt een nieuw schadegeval aangemaakt in de lijst 3; dit door de gebruiker gedefinieerde geval wordt in zwart weergegeven. U kunt met de linker muisknop in de ‘Naam’ kolom klikken om een nieuwe naam voor dit geval in te voeren en een selectie van volgelopen compartimenten maken door:

  • Dubbel te klikken, of met de rechtermuisknop te klikken in de doorsnedevensters 4, waarmee u van compartiment kunt wisselen tussen volgelopen en niet volgelopen.
  • Dubbel te klikken (of druk op <Space>) op de ‘Slct’ cel in de alfanumerieke [Schadegevallen]-lijst 3.
  • Klik op [damage Box]→[start damage Box] in de menubalk en sleep een box in een van de doorsnedevensters. De schadebox kan ook alfanumeriek worden gedefinieerd door met de rechtermuisknoop in het doorsnedevenster te klikken. Eenmaal gestart gebruik dan [damage Box]→[ quit damage box Save damaged compartments] of [damage Box]→[ quit damage box do Not save damaged compartments] om de schadebox te stoppen en respectievelijk de wijzigingen in het schadegeval op te slaan of niet.

Gebruik [Edit]→[Copy] en [Edit]→[Paste] om nieuwe schadegevallen aan te maken met eigenschappen van een ander geval.

Selectie schadegevallen

U kunt schadegevallen voor berekening selecteren door te klikken op ‘ja’ of ‘nee’ in de [Schadegevallen]-lijst 3 en te drukken op <Spatie>.

Afdrukuitvoer

Op het [Hoofdscherm] klikt u op de [Output]-knop en kiest u lekstabiliteit, voorgeschreven schadegevallen (type 3), (volledige uitvoer of de samenvatting) of lekstabiliteit, geselecteerde schadegevallen (volledige uitvoer of de samenvatting). Zie ook Uitvoer. Als alle vooraf gedefinieerde schadegevallen zijn berekend, wordt deze conclusie afgedrukt in de lekstabiliteitsuitvoer en op het hoofdscherm.